Служение митрополита Ростовского и Новочеркасского Меркурия
 
 


Поделиться в соцсетях:

8 июля - День Памяти Благоверных князей Петра и Февронии Муромских

07 июля 2018 г. Просмотров: 2677
Портал Азбука Веры

БЛАГОВЕРНЫЕ КНЯЗЬ ПЕТР, В ИНОЧЕСТВЕ ДАВИД, И КНЯГИНЯ ФЕВРОНИЯ, В ИНОЧЕСТВЕ ЕВФРОСИНИЯ, МУРОМСКИЕ


Благоверный князь Петр был вторым сыном Муромского князя Юрия Владимировича. Он вступил на Муромский престол в 1203 году. За несколько лет до этого святой Петр заболел проказой, от которой никто не мог его излечить. В сонном видении князю было открыто, что его может исцелить дочь пчеловода, благочестивая дева Феврония, крестьянка деревни Ласковой в Рязанской земле. Святой Петр послал в ту деревню своих людей.

 


Когда князь увидел святую Февронию, то так полюбил ее за благочестие, мудрость и доброту, что дал обет жениться на ней после исцеления. Святая Феврония исцелила князя и вышла за него замуж. Святые супруги пронесли любовь друг ко другу через все испытания. Гордые бояре не захотели иметь княгиню из простого звания и потребовали, чтобы князь отпустил ее. Святой Петр отказался, и супругов изгнали. Они на лодке отплыли по Оке из родного города. Святая Феврония поддерживала и утешала святого Петра. Но вскоре город Муром постиг гнев Божий, и народ потребовал, чтобы князь вернулся вместе со святой Февронией.

Святые супруги прославились благочестием и милосердием. Скончались они в один день и час 25 июня 1228 года, приняв перед этим монашеский постриг с именами Давид и Евфросиния. Тела святых были положены в одном гробе.

Святые Петр и Феврония являются образцом христианского супружества. Своими молитвами они низводят Небесное благословение на вступающих в брак.


Тропарь благоверным князьям Петру, во иноцех Давиду, и Февронии, во инокинях Евфросинии, Муромским чудотворцам
глас 8


Я́ко благочести́ваго ко́рене пречестна́я о́трасль был еси́,/ до́бре во благоче́стии пожи́в, блаже́нне Пе́тре,/ та́ко и с супру́жницею твое́ю прему́дрою Февро́ниею,/ в ми́ре Бо́гу угоди́вше, и преподо́бных житию́ сподо́бистеся./ С ни́миже моли́теся Го́сподеви,/ сохрани́ти без вреда́ оте́чество ва́ше,// да вас непреста́нно почита́ем.

Кондак благоверным князьям Петру, во иноцех Давиду, и Февронии, во инокинях Евфросинии, Муромским чудотворцам
глас 8


Ми́ра сего́ княже́ние и сла́ву вре́менну помышля́я,/ сего́ ра́ди благоче́стно в ми́ре пожи́л еси́, Пе́тре,/ ку́пно и с супру́жницею твое́ю прему́дрою Февро́ниею,/ ми́лостынею и моли́твами Бо́гу угоди́вше./ Те́мже и по сме́рти неразлу́чно во гро́бе лежа́ще,/ исцеле́ние неви́димо подава́ете,/ и ны́не Христу́ моли́теся// сохрани́ти град же и лю́ди, и́же вас сла́вящих.

Молитва благоверным князьям Петру, во иноцех Давиду, и Февронии, во инокинях Евфросинии, Муромским чудотворцам

О, вели́цыи уго́дницы Бо́жии и преди́внии чудотво́рцы благове́рнии кня́же Пе́тре и княги́не Февро́ние, гра́да Му́рома предста́тели и храни́тели, и о всех нас усе́рднии ко Го́споду моли́твенницы! К вам прибега́ем и вам мо́лимся с упова́нием кре́пким: принеси́те за нас гре́шных святы́я моли́твы ва́ша ко Го́споду Бо́гу и испроси́те нам у бла́гости Его́ вся благопотре́бная душа́м и телесе́м на́шим: ве́ру пра́ву, наде́жду бла́гу, любо́вь нелицеме́рну, благоче́стие непоколеби́мое, в до́брых де́лех преуспе́яние, ми́ра умире́ние, земли́ плодоно́сие, возду́ха благорастворе́ние, душа́м и телесе́м здра́вие и ве́чное спасе́ние. Исхода́тайствуйте у Царя́ Небе́снаго: ве́рных рабо́в Его́, в ско́рби и печа́ли день и нощь вопию́щих к Нему́, многоболе́зный вопль да услы́шит и да изведе́т от поги́бели живо́т наш. Испроси́те Це́ркви святе́й и всей держа́ве Росси́йстей мир, тишину́ и благоустрое́ние, и всем нам житие́ благополу́чное и до́брую христиа́нскую кончи́ну. Огради́те оте́чество ва́ше, град Му́ром, и вся гра́ды Росси́йския от вся́каго зла и вся правове́рныя лю́ди, к вам приходя́щия и моще́м покланя́ющияся, осени́те благода́тным де́йством благоприя́тных моли́тв ва́ших, и вся проше́ния их во бла́го испо́лните. Ей, чудотво́рцы святи́и! Не пре́зрите моли́тв на́ших, со умиле́нием вам возноси́мых, но бу́дите о нас при́снии предста́тели ко Го́споду и сподо́бите нас по́мощию ва́шею свято́ю спасе́ние ве́чное получи́ти и Ца́рствие Небе́сное унасле́довати; да славосло́вим неизрече́нное человеколю́бие Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха, в Тро́ице покланя́емаго Бо́га, во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва вторая благоверным князьям Петру, во иноцех Давиду, и Февронии, во инокинях Евфросинии, Муромским чудотворцам

О, уго́дницы Бо́жии, благове́рнии кня́же Пе́тре и княги́не Февро́ние, к вам прибега́ем и к вам со упова́нием кре́пким мо́лимся: вознеси́те о нас, гре́шных (имена), святы́я моли́твы ва́ши ко Го́споду Бо́гу и испроси́те у бла́гости Его́ вся благопотре́бная душа́м и телесе́м на́шим: ве́ру пра́ву, наде́жду бла́гу, любо́вь нелицеме́рну, благоче́стие непоколеби́мо, в до́брых де́лех преуспе́яние. И хода́тайствуйте нам у Царя́ Небе́снаго житие́ благополу́чное и до́брую христиа́нскую кончи́ну. Ей, чудотво́рцы святи́и! Не пре́зрите моли́тв на́ших, но бу́дите о нас при́снии предста́телие ко Го́споду, и сподо́бите нас по́мощию ва́шею спасе́ние ве́чное получи́ти и Ца́рствие Небе́сное унасле́довати, да славосло́вим неизрече́нное человеколю́бие Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, в Тро́ице покланя́емаго Бо́га во ве́ки веко́в. Ами́нь.

КАНОН СВЯТЫМ КНЯЗЮ ПЕТРУ (В ИНОКАХ ДАВИДУ) И КНЯГИНЕ ФЕВРОНИИ (В ИНОКАХ ЕВФРОСИНИИ) МУРОМСКИМ ЧУДОТВОРЦАМ
глас 8


Песнь 1
Ирмос: Воду прошед яко сушу, и египетскаго зла избежaв, изрaильтянин вопияше: избaвителю и Богу нашему поим.

Песнь Твоему угоднику, на земли Тебе прославльшему, Петру принести, Боже, даруй ми, яко да Смыслодавца песньми возвеличу Тя.

Вас, преблажении, отечеству вашему, яко пресветлое солнце, Христос показа, чудесы всех озаряющее, верою к вам приходящих.

Слава: Яко о телесных небрегше, и земная, яко тленная, возненавидевше, и сего ради мира отрекшеся, преподобных чести сподобистеся, с нимиже о мире молитеся.

И ныне: Пречистая Богородице, рождшая плотию Присносущное Слово Безначальнаго Отца, Приснодево, Емуже ныне взываем: Избавителю Богу нашему поим.

Песнь 3
Ирмос: Небеснаго круга Верхотворче, Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желaний крaю, верных утверждение, едине Человеколюбче.

Ирмос: Небеснаго круга Верхотворче, Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желaний крaю, верных утверждение, едине Человеколюбче.

Безпомощным буди помощник, блаженне Петре, и печальным милостивное утешение, да твоими молитвами избавляеми, почитаем тя.

Якоже иногда змия убив, конечному безвестию предал еси, тако и ныне отечество борющих победи, треблаженне, да тя прославляем.

Слава: Виждь уныние, виждь печаль, виждь беду, на ны нападающую от противных, темже молитвою твоею ко Господу премени, Петре, да благочестно тя почитаем.

И ныне: Тебе вси стяжахом, христиане, прибежище и стену и Тебе славословим немолчно, Безневестная.

Седален, глас 4.

Благословенному и светоносному торжеству, якоже солнцу возсиявшему, Петра и Февронии, во всем мире, к нимже стецемся, вернии, и непрестанно вопием сице: аще и преидосте от земли, преславнии, но нас не отлучистеся и тамо со ангелы Троице предстоите, Юже молите спасти души наша.

Слава, и ныне.

Слово Отчее, Христа Бога нашего, от Тебе воплотившагося, познахом, Богородице Дево, Едина Чистая, Едина Благословенная. Тем непрестанно Тя, воспевающе, величаем.

Песнь 4
Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего тaинство, разумех дела Твоя и прослaвих Твое Божество.

Яко ходатай и заступник отечеству твоему, яко сопротивных решитель буди, заступая люди твоя, тебе, Петре, славящия.

Яко в Небесных обителех с преподобными и праведными веселяся, преблаженне Петре купно с Феврониею, не престай моля о людех твоих.

Слава: Тебе молимся, преблаженне, сопротивных шатание низложи и недуги человеков облегчи, яко да во гласех хваления тебе величаем.

И ныне: Очищение нашим даруй прегрешением, яко Преблаг, и умири мир Твой, Боже, молитвами Рождшия Тя.

Песнь 5
Ирмос: Вскую мя отринул еси от лица Твоего, Свете Незаходимый, и покрыла мя есть чуждая тьма окаянного, но обрати и к свету заповедей Твоих пути моя направи, молюся.

Земля освятися, приемши честная телеса ваша, богоблаженни Петре и Февроние, человецы же, приемлюще вами исцеление, Христа славят, искренно вас прославльшаго.

Аще и преидосте от земли, но к Небесным доспесте, и тамо со Ангелы Троице предстасте, Юже молите спасти любовию вас почитающих, блажении.

Слава: Яко звезды пресветлыя и яко незаходимое солнце, стяжавше вас, отечество ваше хвалится, почитающе память вашу пречестную, Петре и Февроние.

И ныне: Деву поем Тя по Рождестве, Богородице, Ты бо плотию Бога Слова нам родила еси, Емуже вси сице зовем: пути наша направи, молим Ти ся.

Песнь 6
Ирмос: Очисти мя, Спасе, многа бо беззакония моя, и из глубины зол возведи, молюся: к Тебе бо возопих и услыши мя, Боже спасения моего.

О, пречестная двоице! О велицыи светильницы! Освятите и прославите любовию вас в песнех славящих, чудотворцы.

Яко пресветлая двоице и яко пречестная верста и благосочетание, ярем Господень вземше, Тому от души поработасте.

Слава: Яко советницы добрии своему житию, едину мысль во двою телу имуще, мир чудесы просвещаете, темже и нас озарите молитвами вашими.

И ныне: Уясняют пророчестии гласи Божию Тя, Дево, Родительницу, поем же Тя и мы, видяще сбытие честных прорицаний, девству воистинну и чистоте вместилище.

Кондак, глас 8.

Мира сего княжение и славу временну помышляя, сего ради благочестно в мире пожил еси, Петре, купно и с супружницею твоею, премудрою Феврониею, милостынею и молитвами Богу угодивше. Темже, и по смерти неразлучно во гробе лежаще, исцеление невидимо подаваете, и ныне Христу молитеся, сохранити град же и люди, иже вас славящих.

Икос

Уясни язык мой, Спасе, и умири сердце мое, разшири уста моя и наполни Духа и премудрости, да имиже возглаголю и воспою сице Твоя чудотворцы: радуйся, Петре блаженне, с прехвальною Феврониею вкупе. Радуйтеся, земли Российстей заступницы и князем православным помощницы. Радуйтеся, отечеству вашему хранители и граду нашему утверждение. О пречестная двоице и благое сопряжение, Христу молитеся сохранити град и люди, вас славящих.

Песнь 7
Ирмос: От Иудеи дошедше отроцы, в Вавилоне иногдa, верою Троическою плaмень пещный попрaша, поюще: отцев Боже, благословен еси.

В болезни к тебе прибегающих избавляй, преблаженне Петре купно с Феврониею, Христу вопиющих: отец наших Боже, благословен еси.

Всем пристанище будите, преблажении, и небурное отишие сущим во гресех, да и мы с вами Христу возопием: отец наших Боже, благословен еси.

Прибежище да ми будите в день гнева, Богоблажении, яко посреде хожду сетей многих: темже избавите мя от них, да возмогу воспети вас.

Слава: Днесь преславная память Петра и Февронии, яко солнце, возсия в мире, в нюже сошедшеся, вси воспоем сице: отец наших Боже, благословен еси.

И ныне: Капля Боготочная, от Тебе рождшаяся, мир освяти, Богородице Дево: капли ми милости источи, освящающия души и помышления земных.

Песнь 8
Ирмос: Царя Небеснаго, Егоже поют вои aнгельстии, хвалите и превозносите во вся веки.

Очисти и прости согрешения наша, Безгрешне, молитвами Твоих угодник, Петра и Февронии, да поем Тя, Христе, во веки.

Иже от сердца рукою недостойною приносимое вам хваление, блажении, приимите, и мольбу сотворите о нас ко Христу Богу.

Слава: Певцем, Тебе поющим, Троице Пресвятая, согрешения остави, яко Преблага, молитв ради Петра и Февронии, да Тя поем во веки.

И ныне: Божества сосуд бывши, Чистая, просвети мя в повелении Света ходити, Пречистая, от чрева Твоего возсиявшаго и просветившаго верных сердца.

Песнь 9
Ирмос: Воистинну Богородицу Тя исповедуем, спасеннии Тобою, Дево чистая, с безплотными лики Тя величaюще.

От юности вашея чистую совесть имуще к Богу, сего ради благочестно поживше, к вышним преидосте. Молите Христа о нас, да вас любовию почитаем.

Яко предстояще Святей Троице с преподобными и праведными, молитеся, блажении, избавити нас всякаго прещения и гнева, да вас непрестанно величаем.

Слава: Людие твои молят тя, Богоблаженне Петре, купно моли Христа с премудрою Феврониею, с неюже в мире богоугодно пожил еси, избавити нас от всяких зол.

И ныне: О, чудесе великаго! Како вместися во утробу Твою Христос Бог, никакоже вместимый? Егоже за хвалящия Тя умоли, Дево, от бед избавити нас и от беззаконных человек всегда.


Различные иконы Петра и Февронии


 
 
© Храм Петра и Февронии,
г. Ростов-на-Дону,
2012-2015 г. г.
  Яндекс.Метрика